Bicker, Boston

Swedish Ecological Energy Efficient Homes in Bicker, Boston

“Within five minutes the traces of footprints in the sand will be gone. But it’s not the case in everything that man does!”

“We are responsible for the traces we leave on this planet. The environmental credentials of these properties will leave a trace that our children, grandchildren and their descendants can be proud of and admire for a long, long time in the future”. Kennet Karlsson, Karlson Husindustrier AB (Sweden)

The twenty four sustainable energy efficient homes (14 two-bedroom and 10 three-bedroom) were manufactured by Karlson Hus Industries, constructed using a Swedish system of large timber frame closed panels, with pre-installed windows and doors. Examples of similar housing built in the UK from the late 1940’s, and in Sweden from the early 1920’s are revered by the people living in them who can evidence the low running costs and high quality comfort levels.

The 24 Swedish properties were completed in two phases, 12 properties at St Swithin’s Close in 2007, followed by a further 12 properties on an adjoining site at Bishop Way in 2008.

Built to fine tolerances under factory conditions, has created airtight properties allowing the internal environment to be effectively controlled. The full house heat recovery ventilation system provides a constant flow of filtered, pre-warmed fresh incoming air. Removing moisture from within the property prevents condensation and fungal growth for a healthy living environment. Quality timber floors throughout removes the need for carpets, reducing house dust mite population, a primary cause of asthma.

“My son has hay fever and by now would normally be suffering badly. He seems much better this year, so the filtration system is really helping. Ours is a lovely comfortable house that is easy to look after and keep clean”

(taken from an independent Rural Housing Enabler survey).

Low energy consumption is a design feature of the properties to combat fuel poverty. Triple glazing, highly insulated floors, walls and party walls also create an effective acoustic environment.

The Swedish style project’s overall ethic was to be ecologically responsible from the start through to the use of water-based finishes. At the end of the life-span of the buildings, all elements are designed to be salvaged and recycled.

Request a call back